در سالهای اخیر دانشجویان بسیاری از کشورهای مختلف جهان متقاضی حضور در دانشگاه های خصوصی ترکیه شده اند. دلیل این امر نیز برابری استانداردها، امکانات و زیرساخت های آموزشی دانشگاه های خصوصی با دانشگاه های دولتی این کشور است. تنها وجه تمایزی که میتواند جدا کننده ی این دو دانشگاه باشد، میزان شهریه ی دریافتی از دانشجویان میباشد. از بین تمام دانشگاه های موجود در ترکیه حدود یک چهارم سهمیه متعلق به دانشگاه های خصوصی است.
ترکیه در حدود ۲۰۰ دانشگاه دولتی و خصوصی دارد که خدمات آموزشی و تحصیلی سطح بالایی را به دانشجویان خود ارائه میدهند. اغلب دانشگاههای ترکیه بهتازگی تأسیس شدهاند و تا سال ۱۹۸۰ در ترکیه تنها ۸ دانشگاه وجود داشت.
هزینهی تحصیل در دانشگاههای دولتی بسیار کمتر از دانشگاههای خصوصی می باشد،البته رشته و دانشگاه انتخابی وهمچنین زبان تحصیل(ترکی یا انگلیسی) در میزان مبلغ شهریه تاثیرگزار است.
دانشگاه های خصوصی ترکیه به مانند دانشگاه های دولتی ترکیه از اعتبارات علمی بالایی در دنیا برخوردار می باشند. در ترکیه بالغ بر ۲۰۰ دانشگاه وجود دارد که از بین آنها ۱۲۰ دانشگاه دولتی و مابقی را دانشگاه های خصوصی تشکیل می دهند.
در سال های اخیر امکانات و فرصت های مناسب علمی برای دانشجویان بین المللی در ترکیه فراهم می باشد، به صورتی که نه تنها دولت ترکیه، بلکه خود دانشگاه ها و موسسات خارج از دانشگاه ها نیز بورس های قابل قبولی را هر ساله به دانشجویان ارائه می دهند.
به عنوان مثال در صورتی که دانشجو در هر ترم دارای رتبه برتر در کلاس باشد می تواند هزینه ترم بعدی خود را به طور کامل به عنوان پاداش پرداخت نکند. و یا اگر فرد در مقطع دکتری مشغول به تحصیل است می تواند از پروژه های تحقیقی استفاده نموده و دانشگاه محل تحصیلش کل شهریه دانشجو را به عنوان بورس تحصیلی پرداخت می نماید. در بسیاری از موارد حتی هزینه های زندگی و خوابگاه دانشجو نیز مشمول کمک هزینه دانشگاه می گردد.
اگر به رتبه ی بین المللی دانشگاه های دنیا QS نگاهی بیاندازیم متوجه می شویم که دانشگاه های ترکیه چه دولتی و چه خصوصی از اعتبارات علمی بسیار خوبی برخوردار هستند.
به خصوص در سال های اخیر دانشگاه هایی همچون کوچ، سابانجی و یا بیلکنت توانسته اند در عرصه های علمی بین المللی خود را مطرح نمایند.
در رتبه بندی جهانی دانشگاه کوچ در رتبه ۴۴۸ قرار دارد و دانشگاه بیلکنت رتبه ۴۵۶ را به خود اختصاص داده است. و دانشگاه سابانجی در یک رقابت تنگاتنگ دارای رتبه ۵۰۱ می باشد.همان طور که می بینید دانشگاه های فوق در سطح جهانی دارای رتبه های خوب و در میان دانشگاه های برتر دنیا قرار می گیرند.
با یک نگاه اجمالی می توان مزیت های زیادی را در خصوص تحصیل در ترکیه به دست آورد.هزینه های پایین تحصیل به همراه امکانات آموزشی بالا راه را برای شما بسیار هموار خواهد کرد. با نگاهی به فهرست دانشگاه های مود تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت متوجه می شوید که دانشگاه های خصوصی نیز در این بین جایگاه خوبی را به خود اختصاص داده اند.
وجود عنوان خصوصی در پسوند هر دانشگاهی نشان از خدمات ضعیف یا رتبه ی دانشگاهی پایین نیست بلکه امروزه شاهد بالا بودن جایگاه بسیاری از دانشگاههای خصوصی در بین بسیاری از دانشگاههای معتبر جهانی هستیم. با این که در ترکیه، دانشگاه های خصوصی مبلغی بیش از دانشگاه های دولتی دریافت میکنند، اما باز هم این مبلغ نسبت به سایر کشورهای اروپایی بسیار مناسب تر است.
با وجود قوانین سخت پذیرشی در دانشگاه دولتی ترکیه، بسیاری از متقاضیان خارجی، تصمیم به ادامه ی تحصیل در دانشگاه خصوصی این کشور را دارند.
دیگر مزیت تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه ارائه ی بورسیه و اسکالرشیپ های تحصیلی و حمایت از دو دانشجوی داخلی و خارجی میباشد.
در بسیاری از دانشگاه های خصوصی شاگردان رتبه الف از پرداخت شهریه و حق سکونت ترم بعد معاف می گردند. هم چنین دانشجویان میتوانند ضمن تحصیل، با شرکت در پروژه های مختلف کسب درآمد نمایند.
تقریباً 80 دانشگاه خصوصی در ترکیه وجود دارد. هزینه این دانشگاه ها نسبت به دانشگاه های دولتی ترکیه بیشتر بوده، اما در مقایسه با دانشگاه های خصوصی اروپا بسیار ارزان تر هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید از مشاوره رایگان یوس مگ استفاده کنید.
با توجه به وجود رقابت بسیار بالا بین دانشجویان ترکیه جهت ورود به دانشگاه های دولتی این کشور، از این رو، شرکت در این رقابت شانس زیادی را برای متقاضیان ورود به دانشگاه های دولتی نمی توان متصور شد. اما این مورد برای دانشجویان خارجی در ترکیه به ویژه در رشته هایی همچون پزشکی و دندانپزشکی کمتر مشاهده می شود.
راجع به رنکینگ دانشگاه های خصوصی ترکیه باید گفت که اگر نگاهی به رتبه بندی بین المللی دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه بیندازیم، در خواهیم یافت که این دانشگاه ها از رنکینگ جهانی خوبی برخوردار هستند. خیلی از دانشگاه های خصوصی در ترکیه توانستند خود را در سطح جهانی در کنار و یا حتی سطحی بالاتر دانشگاه های دولتی این کشور مطرح نمایند.
در صورتی که شما نگران تحصیل در این دانشگاه ها هستید، بهتر است بدانید که خیلی از این دانشگاه ها قادر به ارائه بورس های تحصیلی بسیار خوبی بوده و اقدام به حمایت از دانشجویان خود در داخل و خارج از کشور می کنند.
برای مثال، بیشتر دانشگاه های خصوصی ترکیه، در صورت کسب بهترین معدل توسط دانشجو، در ترم بعدی او را بدون پرداخت شهریه ای ثبت نام می کنند و یا برای دانشجویان مسکن رایگان یا با تخفیف بسیار خوب در نظر می گیرند. یا در صورتی که دانشجو در حال تحصیل در مقطع دکتری باشد، حتی علاوه بر شهریه دانشگاه، می تواند با شرکت در پروژه های تحقیقاتی کسب درآمد کند.
در زمان دانشجویی نیز می توانید یک شغل را به عنوان کار پاره وقت داشته باشید و از درآمدتان مقداری از هزینه ها را پرداخت کنید.