تحصیل در ترکیه

امروزه که علم و دانش افراد حرف اول را می‌زند، تحصیل در دانشگاه‌های برتر ترکیه بسیار مورد توجه واقع شده است. کشور ترکیه که رشد و پیشرفت در اقتصاد جهانی را برنامه اصلی خود قرار داده، با تمرکز بر روی آموزش عالی، زمینه را برای توسعه بیشتر در پیش گرفته‌است و طی چند سال اخیر، توانسته جای خود در میان مطرح‌ترین کشورها چه از لحاظ گردشگری و چه از لحاظ کار و تحصیل باز نماید.

وقتی از تحصیل در ترکیه صحبت به میان می‌آید، این سوال مطرح می‌شود که چرا باید در دانشگاه ترکیه تحصیل کنیم؟ کشور ترکیه از سال ۲۰۰۱ در آموزش عالی اروپا بخشی فعال محسوب می‌شود؛ به همین دلیل، مدرک دانشجوهای فارغ التحصیل از دانشگاه‌های ترکیه در جهان قابل قبول و معتبر هستند.

مدارک تحصیلی که در ترکیه کسب می‌شوند، توسط پیمان بولونیا در سطح جهان معتبر شناخته می‌شوند. شرکت‌های بین المللی داخل یا خارج از ترکیه، فرصت‌های شغلی خوبی برای دانشجویان فارغ التحصیل از ترکیه دارند؛ چراکه همانطور که گفتیم، مدارک تحصیلی ترکیه دارای اعتبار بین المللی هستند.

مزایای تحصیل در ترکیه

  • معتبر بودن مدارک دانشگاهی در ترکیه

به دلیل اعتبار بالای دانشگاه‌های ترکیه، دانشجویان ایرانی با ادامه تحصیل و فارغ التحصیل شدن از این دانشگاه‌ها، فرصت‌های شغلی زیادی در کشورهای دنیا دارند.

  • کیفیت آموزشی در ترکیه

ترکیه یکی از ده قطب برتر تحصیلی در دنیا است. طبق رنکینگ METU، در حال حاضر ۱۹ دانشگاه کشور ترکیه در بین 1000 دانشگاه برتر دنیا هستند.

  • امکان اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه

دانشجویان بین المللی می‌توانند بعد از اتمام تحصیل در ترکیه، یکسال اقامت خود را برای یافتن کار مناسب این کشور تمدید نمایند. البته شرایط لازم برای کسب این اقامت عبارت است از: داشتن مجوز کار قانونی از وزارت کار و امور اجتماعی، مدارک تحصیلی مناسب، رزومه کاری موجه و تسلط به زبان ترکی.

  • رفت و آمد آسان

ترکیه از نظر جغرافیایی به ایران نزدیک است. همچنین تشابه فرهنگ، دین بیشتر مردم و آب و هوا، رفت و آمد آسان را برای ایرانیان فراهم کرده است.

  • عدم نیاز به مدرک زبان انگلیسی

دانشجو برای تحصیل در ترکیه، ملزم به ارائه مدرک آکادمیک زبان انگلیسی نیست. دانشجو با حضور در کالج و گذراندن دوره‌های آماده‌سازی یکساله زبان ترکی استانبولی تومر، می‌تواند در دانشگاه‌های ترکیه به ادامه تحصیل بپردازد.

  • هزینه‌های تحصیلی مناسب

تحصیل در ترکیه، هزینه‌های مناسب و پایین‌تری نسبت به کشورهای دیگر دارد. میانگین شهریه دانشگاه‌های دولتی این کشور برای دانشجویان خارجی، حدوداً ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در هر ترم است. هزینه ماهانه زندگی برای هر دانشجوی خارجی نیز حدوداً ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار است.

  • عدم نیاز به ویزا برای تحصیل

برای ادامه تحصیل در ترکیه نیازی به دریافت ویزای تحصیلی نیست. ایرانیان می‌توانند به مدت سه ماه به طور قانونی در ترکیه اقامت داشته باشند. ترکیه کیفیت آموزشی را مثل سیستم آموزشی دانشگاه‌های آمریکا و اروپا بالا برده و با برداشتن موانع، متقاضیان خارجی را برای تحصیل در ترکیه جذب می‌کند.

اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه

علاوه بر اینکه دانشجویان بین المللی شرایط مناسبی برای تحصیل در ترکیه دارند، این کشور بورس‌های تحصیلی زیادی برای دانشجویان خارجی در نظر گرفته است. به دست آوردن بورسیه تحصیلی ترکیه بیشتر به صورت رقابتی است و به پژوهشگران و دانشجویان برجسته اختصاص دارد.

بورسیه تحصیل در ترکیه دارای انواع تمام وقت، پاره‌وقت، تحقیقاتی، پژوهشی و طرح‌های مشارکتی است. بورس تحصیلی دانشجویان از نظر دانشگاه مورد نظر، مقطع تحصیلی و نمرات، متفاوت است؛ یعنی هزینه تحصیل در بعضی دانشگاه‌ها کاملاً رایگان است و در بعضی دانشگاه‌ها ممکن است هزینه تا ۵۰ درصد کمتر شود.

یکی دیگر از شرایط اخذ بورسیه تحصیل در ترکیه، این است که دانشجو باید یک مقطع قبل را گذرانده باشد تا بتواند برای دریافت بورس تحصیلی ترکیه ثبت نام کند. یعنی اگر فردی قصد اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه در مقطع دکترا را دارد، باید کارشناسی ارشد را کامل گذرانده باشد. دانشجویی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارد، باید نمره قبولی آزمون تومر را دریافت کند تا با زبان ترکی استانبولی نیز آشنا شود.

چنانچه در آزمون‌ها نمره قبولی را کسب کنید اما شرایط سنی مناسب برای بورس تحصیلی ترکیه را نداشته باشید، نمی‌توانید بورسیه را دریافت کنید. سن مناسب برای دریافت بورس تحصیل در ترکیه در مقاطع مختلف عبارت است از: مقطع دکتری: زیر ۳۵ سال(حداکثر ۳۴ سال)، مقطع لیسانس(کارشناسی): زیر ۲۱ سال(حداکثر ۲۰ سال) و مقطع فوق لیسانس(کارشناسی ارشد): زیر ۳۱ سال(حداکثر ۳۰ سال).

 معدل برای تحصیل در ترکیه

در کشور ترکیه مانند دیگر کشور های جهان، محدودیت هایی در زمینه تحصیل دانشجویان وجود دارد. البته کشور ترکیه نسبت به دیگر کشور ها سخت گیری کمی دارد اما باز هم باید دانشجویان معدل بالایی داشته باشند. به طور مثال برای تحصیل در زمینه پزشکی، دانشجویان باید در نظام آموزشی ایران معدل 16 به بالا کسب کرده باشند. در دیگر رشته های تحصیلی ترکیه نیز چنین شرایطی وجود دارد و دانشجویان باید خود را ابات کنند. محدودیت معدل در رشته های پزشکی بیشتر از دیگر رشته ها است و حدود معدل 14.5 برای سایر رشته ها قابل قبول است. البته تحصیل در دانشگاه های خصوصی این کشور راحت تر بوده و محدودیت کمی دارد.

رشته مناسب برای تحصیل در ترکیه

یکی از سوالاتی که برای افراد متقاضی تحصیل در ترکیه پیش می آید، انتخاب رشته مناسب است. افرادی که قصد دارند در کشور ترکیه مشغول به تحصیل شوند، می توانند رشته های مختلفی را انتخاب کنند. از بین رشته هایی که در این کشور ارائه می شود، رشته پزشکی بیشترین متقاضی را دارد. افرادی که رشته پزشکی را برای تحصیل در ترکیه انتخاب می کنند، می توانند با بالا ترین کیفیت به تحصیل خود ادامه دهند. افرادی که در دانشگاه های کشور ترکیه مدرک می گیرند، در آینده شغلی خود امتیازات زیادی به دست می آورند.

تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی

یکی از مزایای تحصیل در ترکیه این است که می توانید به زبان انگلیسی آموزش ببینید. برخی از کشور ها فقط به زبان رسمی خود توجه می کنند و به زبان انگلیسی که زبان رسمی در سراسر دنیا است هیچ توجهی ندارند. اما در ترکیه، بر خلاف کشور فرانسه به یادگیری زبان انگلیسی توجه می شود به همین علت افراد این کشور انگلیسی را به خوبی بلدند. همانطور که میدانید کشور ترکیه، یک کشور توریستی به شمار می آید و مردم آن باید بتوانند با توریست ها ارتباط بگیرند. این مسئله، یکی از مهم ترین علت های اهمیت دولت ترکیه به آموزش زبان انگلیسی است. راه های مختلفی برای اخذ اقامت ترکیه وجود دارد اما همه آن ها به آسانی به دست نمی آیند. بی دغدغه ترین  راحت ترین راه برای اخذ اقامت این کشور با تحصیل در ترکیه به دست می آید. امکان تحصیل به زبان انگلیسی یکی از بزرگترین مزیت های دانشگاه های کشور ترکیه است.

تحصیل در ترکیه از ابتدایی تا دکتری

ترکیه سالانه از کشورهای دیگر از جمله ایران پذیرای دانشجویان زیادی است که در مقاطع و رشته های مختلفی مشغول به تحصیل اند، تحصیل در کشور ترکیه از مقطع ابتدایی شروع شده و تا مدرک دکترا ادامه دارد. اما بیشترین حجم ورودی های تحصیلی را دانشجویان تشکیل میدهند.

اگر شما برای ورود به دانشگاه اقدام کرده اید باید بدانید که حداقل مدرکی که نیاز دارید دیپلم است.‌

دوره ی کارشناسی چهار ساله، کارشناسی ارشد دو ساله و مقطع دکتری چهار ساله میباشد. سخت ترین دوره، مقطع دکتری است و دلیل آن هم وجود آزمونهای متعدد برای ایجاد آمادگی جهت افزایش صلاحیت دفاع از تز دکترا است.‌

باید بدانید که تحصیلات در ترکیه پیرو شرایط خاصی است که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هر مقطع برای متقاضیان خارجی دارای محدودیت سنی می‌باشد.
  • آغاز سال تحصیلی اول پاییز می‌باشد و دروس به حالت ترم به دانشجویان ارائه می گردد. (ترمهای بهار، تابستان و پاییز)
  • برای ورود به دانشگاه باید در آزمونهای ورودی شرکت نمایید و نمره ی قبولی کسب کنید.
  • زبان آموزشی به دانشگاه و رشته ای که انتخاب میکنید مربوط است(از جمله زبان ترکی، انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و غیره)
  • اگر به زبان ترکی تسلط نداشته باشید این امکان را دارید که کلاسهای رایگانی که موجود است شرکت نمایید
  • بیمه ی خدمات درمانی از جمله موارد ضروری است که تقریبا تمام دانشگاه های ترکیه در اختیار دانشجویان خود قرار میدهند.
  • داشتن خوابگاه، پرداخت کمک هزینه ی حمل و نقل و بسیاری موارد این چنین بستگی به دانشگاهی دارد که انتخاب میکنید.

اعتبار مدرک دانشگاه ترکیه

دانشگاه‌های ترکیه در سال‌های گذشته توانسته‌اند در سطح بین المللی اعتبار بالایی را کسب نمایند؛ به گونه‌ای که مدارک این دانشگاه‌ها در جهان شناخته شده است. ۱۷ دانشگاه ترکیه توسط وزارت علوم ایران به عنوان  دانشگاه ردیف اول معرفی شده‌اند. وزارت بهداشت ایران نیز، مدارک ۱۷ دانشگاه پزشکی ترکیه را تایید کرده است.

بعد از بعضی از دانشگاه‌های اروپایی، اغلب دانشگاه‌های ترکیه سطح بالایی بین دانشگاه‌های اروپایی دارند. دانشگاه‌های ترکیه برای ارتقای علمی خود با دانشگاه‌های معتبر دنیا همکاری دارند؛ برای مثال، دانشگاه حاجت تپه ترکیه با دانشگاه هاروارد ارتباطی مستقیم دارد.

لیست دانشگاه‌های ترکیه که وزارت علوم و تحقیقات جمهوری اسلامی ایران آن‌ها را تایید می‌کند، شامل موارد زیر است:

  • دانشگاه خاورمیانه
  • دانشگاه آیدین استانبول
  • دانشگاه بوغازیچی
  • دانشگاه آنکارا
  • دانشگاه فنی استانبول
  • دانشگاه بیلکنت(خصوصی)
  • دانشگاه معمار سینان
  • دانشگاه حاجت تپه
  • دانشگاه مرمره
  • دانشگاه آناتولی
  • دانشگاه اژه
  • دانشگاه غازی
  • دانشگاه استانبول
  • دانشگاه دکوز ایلول
  • دانشگاه چوکوروا
  • دانشگاه کارا دنیز
  • دانشگاه فنی ییلدیز
  • دانشگاه آتاتورک

اخذ ویزای تحصیلی در ترکیه

ایرانیانی که قصد دارند برای نود روز وارد خاک ترکیه شدند نیاز ندارند ویزا تهیه کنند. اما چون تحصیل در هر مقطعی بیش از این مدت استپس تهیه ی ویزا الزامی خواهد بود.

در راه اول ،برای پیشبرد هدف تحصیلی تان بهتر است یک اقامت نود روزه گردشگری اخذ نمایید و در این مدت دانشگاه مورد نظرتان را گزینش و در آزمون ورودی شرکت نمایید. در نهایت با ثبت نام در دانشگاه و کسب کارت دانشجویی، میتوانید برای اخذ ویزای تحصیلی اقدام نمایید.

در راه دوم شما میتوانید ترتیب ثبت نامتان در دانشگاه های ترکیه را به کارگزارانی که در این زمینه تخصص دارند بسپارید. این موسسات کارت دانشجویی شما را با توجه به تخصص خود، در کمترین زمان و هزینه برای شما ارسال می کنند و پس از آن میتوانید با مراجعه به سفارت، در جهت دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنید.

برای دریافت ویزای تحصیل در ترکیه لازم است مدارک زیر را ارائه دهید:

  •   پاسپورت با حداقل یک سال اعتبار به همراه کپی
  • عکس پرسنلی جدید از متقاضی
  • نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر
  • فیش واریز شهریه ی تعیین شده
  • پرینت از فرم تکمیل تقاضای ویزای دانشجویی
  • ارائه ی گواهی سلامت پزشکی و بیمه درمانی
  • اثبات تمکن مالی
  • گواهی عدم سوء پیشینه

تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران

این سوال که تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران، تقریبا برای بسیاری از افرادی که می‌خواهند برای ادامه تحصیلشان تصمیم بگیرند، مطرح می‌باشد. برای پاسخ به سوال شما، این مقاله را گردآوری کردیم تا با بررسی معایب و مزایای تحصیل در هر دو کشور بتوانید مهم‌ترین تصمیم خود را با آگاهی بیشتری بگیرید. قبل از هر چیز لازم است بدانید که قطعا هر کشور علاوه بر ضوابط خاص خود در زمینه ی آموزش، نسبت به دیگر کشورها دارای برتری‌ها و کاستی‌هایی خواهد بود. در اینجا ما تنها دو کشور ایران و ترکیه را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

بررسی این که تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران؟

این که تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران در مرحله ی اول به شرایط شما بستگی دارد. شاید برای برخی دوری و دلتنگی از خانواده نسبت به تحصیل در کشور بیگانه به همراه بهترین امکانات رفاهی و بالاترین سطح علمی قابل پذیرش نباشد.

این افراد قطعا ایران را برای تحصیل برتر میدانند. برخی دیگر علاقه به مهاجرت دارند و ممکن است حتی با وجود چندین دانشگاه معتبر در ایران، ضعیف ترین دانشگاههای ترکیه را انتخاب کنند. پس تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران در درجه‌ی اول به فکر و عقاید شما بستگی دارد. میتوانید با مشاوره‌ی متخصصان ما، در این زمینه به بهترین نتیجه برسید.

تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران

تفاوت تحصیل در ترکیه با ایران

مورد بعدی که قصد داریم مورد بررسی قرار دهیم تا به پاسخ سوال تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران برسیم، تفاوت‌های مشهود میان دو کشور است. به عنوان نمونه میتوانید مواردی چون هزینه‌های تحصیل و زندگی، رتبه بندی دانشگاه‌ها، امکانات رفاهی هر کشور و دیگر تفاوت ها را مقایسه کنید. در ادامه به چند تفاوت مهم این دو کشور برای تشخیص این که تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران؟

اگر می خواهید راجع به هزینه های تحصیل در ترکیه بدانید حتما مقاله جامع آن را مطالعه کنید.

  •   عضویت در برنامه‌های انتقال دانشجو

برخی از دانشگاههای ترکیه با توجه به قوانین حاکم، بعد از یک یا دو ترم تحصیل دانشجو، در صورت دارا بودن شرایط، ویزا برای انتقال به دانشگاه های معتبر اروپایی یا آمریکایی معرفی میکند. این نکته به عنوان مهمترین تفاوت میان تحصیل در ترکیه و ایران می‌باشد.

به هر حال این حق هر انسان است که برای تحصیل دانشگاههای برتر با امکانات رفاهی بیشتر را انتخاب کند. در این تفاوت، میتوان ترکیه را پلی به سوی بهترین دانشگاه‌های دنیا دانست. برای دریافت لیست دانشگاههای عضو برنامه‌های تبادل دانشجو با مشاوران مجموعه ما تماس بگیرید.

  • بورسیه در دانشگاههای ترکیه و ایران

تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران؟ بسیاری از دانشجویان به بورسیه به عنوان یکی از مسائل مهم تحصیلی می نگرند. در ترکیه دانشگاههای فراوانی وجود دارند که بورسیه‌های خوبی به دانشجویان میدهند. این بورسیه‌ها بسیاری از هزینه‌های تحصیل، از جمله شهریه دانشگاه، خوابگاه دانشجو، خدمات درمانی و هزینه‌های رفت‌وآمد و خرید لوازم جانبی مانند کتاب  را پوشش میدهد؛. این در حالی است که در ایران شاهد چنین بورسیه‌های قوی نیستیم.

  • رتبه‌بندی دانشگاه های ترکیه

تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران؟ شاید گفتار درباره‌ی این موضوع چندان نیاز نباشد. چون با یک جستجوی ساده در گوگل متوجه رنکینگ دانشگاههای ترکیه و ایران خواهیم شد. شاید در ایران هم دانشگاه‌های معتبر داشته باشیم اما در مقایسه با دانشگاه‌های ترکیه تعداد کمتری می‌باشند. پس منطق نشان میدهد تصمیم به انتخاب تحصیل در ترکیه ارجح‌تر است.

  • شرایط پذیرش دانشگاه

تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران؟ در ایران راه ورودی به دانشگاه، سوابق تحصیلی درخشان یا قبولی در آزمون سراسری می‌باشد. شرط قبولی در ورود به دانشگاه‌های ترکیه نیز کسب نمره قبولی در آزمون yos و sat است. طی بررسی‌های انجام شده، کنکور در ایران دارای سطح بالاتری نسبت به دو آزمون ورودی ترکیه است اما شرایط روحی سخت داوطلبان، باعث کاهش بازدهی در ایران شده است. در این مورد باز هم شما تصمیم گیرنده هستید. اگر توانایی رفع تردید تان را ندارید به مجموعه‌ی ما مرتبط شوید تا راهنمایی‌های لازم را دریافت نمایید.

مزایا و معایب تحصیل در ایران

در کشور ایران همواره امنیت و سطح قابل قبولی از علم وجود دارد. پس قاعدتا پیشنهاد خوبی برای تحصیل خواهد بود. اما با توجه به آزمون دشواری تحت عنوان کنکور، دانشجویان فقط در صورت بالا بودن معلومات و سطح علمی می‌توانند وارد دانشگاه شوند. این مسئله در رسیدن به آینده شغلی مناسب بسیار تاثیرگذار است. در نقطه‌ی دیگر نیز هزینه‌های تحصیل می‌باشد که طبیعتاً در ایران مقرون به صرفه‌تر خواهد بود.

اما در مقایسه با ترکی، تحصیل در ایران معایبی نیز دربردارد. به عنوان نمونه، در ایران هر چند دانشگاه از رنکینگ بالایی برخوردار باشد، اما در مقابل دانشگاه‌های ترکیه کیفیت آموزش و امکانات رفاهی ضعیف‌تری را دارا است.

مزایا و معایب تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران؟ ترکیه در چند سال اخیر دانشجویان بین المللی زیادی را برای تحصیل در دانشگاههای خود، پذیرش کرده است. با توجه به سطح علمی مشابه کشورهای اروپایی و آمریکایی، هزینه‌های کمتری دارد.

علاوه بر این امکانات رفاهی که دانشجویان از آن بهره‌مند میگردند نیز در سطح مطلوب و بسیار عالی می‌باشد. انواع بورسیه‌های تحصیلی که به شدت کمک رسان دانشجویان خارجی است و عضویت در برنامه‌های انتقال دانشجو که بزرگترین مزیت دانشگاههای این کشور می باشد، همگی از برتری‌های ترکیه نسبت به ایران هستند.

اما خب طبیعتاً باید صادقانه به معایب تحصیل در ترکیه هم اشاره کنیم. شاید تحصیل در یک کشور بیگانه، بدون حضور خانواده، سبب ایجاد دلتنگی‌های فراوانی برای دانشجو شود. قطعا این موضوع می تواند بر روحیه‌ای فرد بسیار تاثیرگذار باشد.

سخن آخر:

این که تحصیل در ترکیه بهتر است یا ایران قطعا دغدغه‌‌ی بزرگ بسیاری از دانشجویانی است که به آینده‌ی خود اهمیت میدهند. گرفتن تصمیم درست میتواند در زندگی فرد تاثیرات فوق العاده ای اعمال کند که در مقابل انتخاب نادرست خواهد بود. اگر به دنبال موفقیت های بیشتر و موقعیت های بهتر هستید، پیشنهاد ما به شما انتخاب ترکیه است.

البته اگر معایب تحصیل در ترکیه بر تصمیم شما تاثیر گذار نیست. در غیر این صورت میتوان با اهداف بزرگتر و تحصیل باکیفیت تر در ایران نیز به موفقیت لازم دست یابید. به هرحال هدف ما از ارائه ی این مقاله کمک به تصمیم‌گیری درست‌تر است. پس در مرحله اول به عقل و دلتان رجوع کنید و در مرحله بعد با مشاوران ما مشاوره نمایید. از این که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید سپاسگزاریم.

سوالات متداول تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه چقدر طول می‌کشد؟

دوره استاندارد تحصیل در ترکیه مثل سایر کشورها در بیشتر مقاطع کارشناسی ۴ ساله است.

تحصیل در ترکیه چه شرایطی دارد؟

برای تحصیل در این کشور باید در آزمون YOS شرکت نمایید. ۲۰ درصد از پذیرش دانشگاه‌های ترکیه توسط آزمون YOS از افراد خارجی است.

بورسیه تحصیل در ترکیه شامل چه مقاطعی است؟

بیشتر مقاطع تحصیلی از دبیرستان تا کارشناسی ارشد، دکتری و… شامل بورسیه در این کشور هستند.

درخواست بورسیه تحصیلی باید در چه بازه زمانی باشد؟

بازه زمانی درخواست شما برای دریافت بورسیه به نوع بورسیه درخواستی بستگی دارد.

مزایای بورسیه تحصیل در ترکیه چیست؟

اقامتگاه رایگان، عدم نیاز به پرداخت شهریه، پوشش هزینه‌های سفر، پوشش هزینه‌های خدمات درمانی، حقوق ماهانه دانشجویی و دوره‌های آماده‌سازی رایگان زبان ترکی.

چرا دانشگاه آیدین استانبول محبوب ترین دانشگاه ایرانیان است؟